AEX futures (FTI) | Wat is het en hoe werken ze? (2024)

Professionele handelaren maken gebruik van AEX-futures. Maar ook voor particuliere beleggers zijn dit interessante instrumenten. Door de hefboom kunt u een hoog rendement behalen, maar hier staat ook een mogelijk fors verlies tegenover. In dit artikel leggen we uit wat AEX-futures zijn en hoe ze werken.

Wat zijn AEX-futures?

Een future is een termijncontract. Het is een afspraak tussen twee partijen om op een gegeven moment in de toekomst een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs met elkaar te verhandelen.

Zoals de naam al aangeeft heeft de AEX-future (FTI) de Amsterdamse hoofdgraadmeter, de AEX, als onderliggende waarde. De AEX bestaat uit de 25 meest verhandelde aandelen op Euronext Amsterdam. Het is een zogeheten kapitaalgewogen index, wat betekent dat de beurswaarde (aantal uitstaande aandelen maal de actuele beurskoers) het gewicht in de index bepaalt.

Aandelen met een grote beurswaarde wegen zwaarder in de index dan aandelen met een kleine beurswaarde. De samenstelling van de AEX wordt periodiek herzien. Om de invloed van grote beursfondsen zoals Royal Dutch Shell en Unilever op het verloop van de index te beperken, is het gewicht van de aandelen per bedrijf gelimiteerd tot 15%.

De AEX-future is op Euronext Amsterdam verhandelbaar van ‘s ochtends 8.00 uur tot ‘s avonds 22.00 uur. Dankzij de liquide markt is de spread (het verschil tussen de bied- en vraagprijs) laag. Binnen de reguliere handelstijden van de AEX-index, tussen 9.00 uur en 17.35 uur, is de liquiditeit (hoeveel vraag en aanbod er is) het grootste.

De FTI expireert maandelijks op de derde vrijdag van de afloopmaand. Op die dag stopt de handel in de future om 16.00 uur. Een positie kan op elk moment gesloten worden voordat het contract expireert. De expiratieprijs wordt bepaald door de gemiddelde koers van de AEX-index tussen 15.30 uur en 16.00 uur op de dag van expiratie.

Voorbeeld werking AEX-future

Een future is een product met een hefboomwerking. Deze hefboom is de zogeheten ‘multiplier’. Daarom kunt u met futures met een significante hefboom inspelen op een daling of stijging van de onderliggende waarde. De multiplier van de FTI bedraagt 200. Als u deze future koopt, verdient u €200 bij elke stijging van de AEX-index met 1 punt. Stel, u koopt de FTI bij een AEX-stand van 718. De volgende dag stijgt de AEX met vijf punten naar 723. Dan realiseert u bij verkoop van de future een winst van €1000 (€200 x 5 punten). Komt uw verwachting echter niet uit en daalt de AEX met vijf punten naar 713, dan maakt u €1000 verlies bij de verkoop.

De hoge potentiële winsten en verliezen hebben te maken met de contractgrootte. Om mogelijke verliezen te dekken, vereisen banken of brokers dat u geld opzij zet als onderpand. Dit gereserveerde bedrag wordt de initial margin genoemd. Gegeven de hoge contractwaarde van de FTI zijn de marginvereisten aanzienlijk. Naast de initial margin wordt er ook op dagbasis een variation margin verrekend, afhankelijk van het resultaat op uw futurepositie.

DEGIRO heeft eenrisicomodel dat het bedrag van uw onderpand voor u berekent. Komt uw visie op de betreffende future niet uit? Dan kunt u met dit gereserveerde bedrag vaak alsnog aan uw verplichting voldoen. De enorme hefboomwerking maakt een belegging in de AEX-future alleen geschikt voor de gevorderde belegger.

AEX mini-future

Vanwege de grote omvang van de contracten heeft Euronext in 2013 een AEX mini-future (MFA) geïntroduceerd. Deze heeft een veel kleinere multiplier van twintig keer de index. Bij aanschaf van de mini-future tegen een AEX-stand van 718 krijgt u een positie in de markt ter grootte van €14.360. Stijgt de index met 5 punten, dan heeft u een winst van €100.

De future als verzekering

Door de AEX-future te verkopen (‘short gaan’) kunt u met een hefboomwerking profiteren van een daling van de AEX-index. Maar u kunt zich met futures ook indekken tegen neerwaartse marktrisico’s. Bijvoorbeeld, u heeft een aandelenportefeuille met een totale waarde van €280.000 die de AEX-index op de voet volgt. De AEX-index noteert tegen een stand van 718 punten, wat de FTI een contractwaarde geeft van €143.600 (€200 x 718 punten). Om het neerwaartse risico af te dekken, verkoopt u twee AEX-futures (€280.000 / €143.600).

Daalt de AEX met 15% naar 610 punten, dan is uw aandelenportefeuille €42.000 minder waard. Maar uw shortpositie in de FTI heeft geld opgeleverd: per future wint u €21.600 (€200 x 108 punten). Met de totale winst van €43.200 op de twee futures compenseert u het verlies op de aandelenportefeuille.

Een product voor ervaren beleggers

Futures zijn, dankzij hun relatief hoge risico en complexiteit, niet geschikt voor beginnende of onervaren beleggers. Beleggers die ervoor kiezen in futures te beleggen, hebben doorgaans naast ervaring ook het kapitaal om een mogelijk verlies te dragen. Daarnaast hebben deze beleggers vaak een kortere beleggingshorizon. Zelfs voor de meest ervaren beleggers kunnen de verliezen aanzienlijk zijn.

Als u een beginnende belegger bent, kunt u het beste beginnen met financiële basisproducten, zoals aandelen, obligaties, exchange-traded funds (ETF's) en beleggingsfondsen. Hiermee blijven potentiële verliezen beperkt tot uw initiële investering.

Een product voor ervaren beleggers

Via ons platform kunt u beleggen in AEX futures (FTI) op Euronext Amsterdam. U kunt alle futurecontracten die wij aanbieden vinden wanneer u in ons beleggersplatform ‘futures’ selecteert onder het tabblad ‘producten’.

Wij brengen connectiviteitskosten, transactiekosten en afwikkelingskosten in rekening bij het beleggen in futures. U vindt deze kosten in onstarievenoverzicht. U betaalt alleen afwikkelingskosten bij de eindafrekening op de vervaldatum, niet eerder. Het is mogelijk dat de beurs waarop de future handelt ook een commissie in rekening brengt. Ook deze eventuele kosten zijn te vinden in ons tarievenoverzicht.

Waarom beleggen in AEX futures bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met onze ongelooflijk lage tarieven blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

AEX futures (FTI) | Wat is het en hoe werken ze? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6338

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.